Elitidrott och studier i kombination vid MdH! 


VästeråsRönnby IBK är en av de elitföreningar som medverkat till att formulera en gemensam vision om att lyfta Västerås som idrottstad. Det är mycket som går åt rätt håll även om vi inom innebandyn fortfarande har en innebandyarena mycket högt på dagordningen. Med idrottsstad menar vi inte enbart att nå en hög plats på den nationella rankingen utan även att vi har goda träningsmiljöer, moderna matcharenor, framgångsrik talangutveckling, stark föreningsekonomi, föredömliga ledare samt att våra spelare och ledare har en bra social situation vid sidan av sitt idrottande.

Även om vi elitföreningar engagerar och involverar många människor, företag och Västerås stad är vi också beroende av att på ett bra sätt kunna erbjuda kombinationen elitidrott med akademiska studier i Västerås. Flera av VästeråsRönnbys spelare är högskolestuderande.

Mälardalens högskola har på ett mycket gott sätt hörsammat stadens elitföreningar och beslutat att satsa på att tillmötesgå de särskilda behov som studerande elitspelare har.

Framöver kommer det vara enklare för våra spelare att anpassa tentamina efter spelarnas elitidrottskalendrar. Det kan vara en tenta som krockar med en match eller att en tenta ligger under en landslagssamling som behöver flyttas. Vår önskan har också varit att de elitspelare som studerar vid Mälardalens högskola med verksamhetsförlagd utbildning kan göra praktiken närmare hemmaplan. Det underlättar idrottandet.

Mälardalens högskola kommer också att tilldela de som kvalificerar sig som elitidrottare en särskild studievägledare som stödjer de idrottande spelarnas studier. Vår förhoppning är att det kan handla om allmänt stöd, stöd vid skapande av individuella examinationstillfällen, kanske extra genomgångar om spelaren missat föreläsningar på grund av långväga bortamatcher eller landslagsläger. För några kan det också handla om en anpassad studiegång med fördröjd studietakt under särskilt intensiva perioder, tex i samband med slutspel då matcher ofta duggar tätt.


VästeråsRönnby IBK som en av initiativtagarna ser mycket positivt på Mälardalens högskolas handlingskraft i frågan och det stöd som vi fått från Västerås stad. Profilen ligger också i linje med högskolans dna som den samverkande högskolan. Med initiativet kommer vi föreningar på ett bra sätt tillsammans med Mälardalens högskola och Västerås stad ytterligare kunna profilera Västerås som en mycket bra idrotts- och studiestad. Andemeningen är att även domare och tränare som studerar vid högskolan kommer att kunna ta del av det särskilda stödet.


Mera information om initiativet kommer i medier under onsdagen.


VästeråsRönnbys styrelse

Skriv ut
ABB

Adsum

City Gross

Mimer

e-man Integration Experts

Bostjärnan

Hedlunds golv

Länsförsäkringar

Mälardalens Bostadsrättsförvaltning

Sinnab

Harry Berglund förvaltnings AB

Mälarenergi

El - man

Söderman och Partner

BDO

KPMG

Actic

Assist

Fatpipe

Asics